Ieškoti

Kodėl mano interneto svetainė veikia lėtai?

1 komentaras
Paskelbta: 2019-05-08 | Atnaujinta: 2021-06-11 | Parašė: Vytenis | Užtruksite: 9 min.
lėtai kraunasi svetainė

Interneto svetainių lankytojai tampa vis nepakantesni lėtam jų veikimui. Nors interneto ir visų kitų komponentų, darančių įtaką puslapių užkrovimui, greitis nuolatos auga, taip pat didėja ir informacijos kiekis svetainėse. Lėtas veikimas – dažniausia priežastis, dėl kurios lankytojas nusprendžia niekada nebegrįžti į jūsų svetainę. „Akamai“ atlikti tyrimai rodo, kad 40 % naudotojų palieka interneto svetainę, jeigu ji kraunasi 3 ir daugiau sekundžių.

Greitis aktualus ir SEO (liet. optimizavimas paieškos sistemoms). Paieškos varikliams aktualu, kad svetainė, esanti paieškos rezultatų puslapio viršuje, būtų greitai užkraunama. Lėtos interneto svetainės dažniausiai pateikiamos žemiau, net jei jos ir labiau atitinka užklausą. Todėl svetainės greitis itin svarbus visoms svetainėms, o tuo labiau, jeigu tai elektroninė parduotuvė – kuo ilgiau bus kraunami puslapiai, tuo didesnė tikimybė, kad lankytojas nuspręs įsigyti prekę jūsų konkurentų svetainėje. Norintiems sumažinti svetainės krovimo laiką rekomenduojame imtis papildomų svetainės optimizacijos darbų.Tačiau prieš tai atlikite analizę – kartais puslapių lėtumą lemia ne svetainių komponentai, bet išaugusių poreikių neatitinkantis neatitinkantis svetainių talpinimas. Tokiu atveju reikia pasirinkti kitą paslaugos planą.

Svetainės analizavimo įrankiai

Internete galite rasti daug įvairių įrankių, kuriuos naudodami sužinosite, kurie jūsų svetainės komponentai ilgiausiai kraunami ir kuriuos reikėtų optimizuoti. Tačiau, kiek esame pastebėję, mūsų klientai labiausiai pasitiki šiais įrankiais:

  • Google PageSpeed Insights“ – šis įrankis pateikia ne tik svetainės turinio analizę, tačiau taip pat siūlo žingsnius, kuriais vadovaudamiesi galėsite sumažinti svetainės užkrovimo laiką. Papildomai nurodoma informacija, kurie iš žingsnių turėtų būti atliekami pirmiausia, atsižvelgiant į jūsų svetainę.
  • Pingdom“ – analizavimo įrankis, suteikiantis itin detalią informaciją, todėl jau ilgą laiką vertinamas kaip vienas informatyviausių. Pateikiama ne tik svetainių analizė, tačiau ir informacija apie tai, kaip keitėsi svetainės užkrovimo laikas, todėl galite sekti, kaip jums sekasi pagreitinti svetainę. Primename, kad gali padėti tinkamas (didesnis) svetainių talpinimoplanas su daugiau resursų ar profesionalaus hostingo paslauga.
  • GTmetrix“ – taip pat vienas geriausiai vertinamų svetainės analizės variklių, kuris papildomai tikrina „Google PageSpeed“, „YSlow“ analizės įrankių suteiktus balus ir juos įtraukia į savo vertinimą. Taip pat galite nustatyti automatinius pranešimus, kurie įspės, jei „GTMetrix“ pastebės, kad svetainė pradėjo veikti lėčiau.

Kiekvienas iš šių įrankių pateikia skenavimo rezultatus skirtingai. Naudojami skirtingi matavimo kriterijai ir matuojama iš įvairių vietų pasaulyje. Todėl rekomenduotume išbandyti juos visus tam, kad nustatytumėte pagrindines lėto veikimo priežastis, gautumėte kuo išsamesnę informaciją.

Atlikus svetainės analizę, siūlytume perduoti skenavimo rezultatus savo svetainės kūrėjams, programuotojams ar administratoriams.

Svetainės pagreitinimo būdai

Atlikę svetainės analizę matysite, kurių svetainės komponentų užkrovimas užtrunka daugiausiai laiko bendrame atvaizdavimo procese. Jei problema slypi ne svetainės komponentuose, tai indikatorius, kad pasirinktas svetainės talpinimo planasnėra optimalus – gali prireikti kito. Tačiau prieš imantis tokių veiksmų verta atlikti svetainės optimizavimo darbus. Toliau pateikiame būdus, kurie gali padėti jūsų svetainei veikti greičiau:

Nuotraukų sumažinimas. Kuriant svetainę norima, kad būtų naudojamos pačios kokybiškiausios nuotraukos, tačiau aukštos kokybės nuotrauka užima daugiau vietos. Tam, kad būtų atvaizduojama lankytojui, ji turi būti parsiunčiama, ir tai ilgai užtrunka. Todėl rekomenduojame kaip įmanoma labiau sumažinti nuotraukos dydį bei kokybę. Nuotraukų sumažinimui atlikti tinka „AdobePhotoShop“, „Pixlr“ ar internetiniai įrankiai, tokie kaip kraken.io, compressor.io ar panašiai. Kai kurios turinio valdymo sistemos (pavyzdžiui, „WordPress“) turi atskirus įskiepius, kurie automatiškai optimizuoja nuotrauką tam, kad ji užimtų mažiau vietos.

Svetainės laikinųjų duomenų saugojimo (angl. cache) naudojimas. Lankytojui atidarant svetainę, naršyklė turi kiekvieną kartą įvykdyti programinį kodą, o tai dažnai reikalauja nemažai serverio resursų. Naudojant svetainės laikinųjų duomenų saugojimą, naršyklė išsisaugo jūsų svetainės dinaminį (PHP) turinį paversdama jį į statinį (HTML + CSS) turinį. Tai sumažina svetainės užkrovimo laiką, nes atidarant svetainę antrą kartą, duomenys neturi būti sugeneruojami iš naujo. Laikinųjų duomenų saugojimui galite naudoti įvairius įskiepius, kurie galimi jūsų naudojamoje TVS.

Nereikalingų įskiepių pašalinimas. Gana dažnai įdiegiamas didelis įskiepių (angl. plugin) kiekis, kurie reikalingi svetainės kūrimui ar veikimui. Visi jie reikalauja dalies resursų, nors kai kurie gali būti jau nebereikalingi arba gali naudoti seną programinį kodą, kuris reikalauja nepagrįstai didesnio resursų kiekio ir taip prailgina svetainės krovimo laiką. Rekomenduojame reguliariai peržiūrėti turimus įskiepius, atnaujinti į naujausias versijas bei pašalinti nebereikalingus. Atnaujinimas taip pat padės apsisaugoti nuo pasenusios bei nesaugios programinės įrangos, dėl kurios nulaužiamos svetainės.

HTTP nukreipimų sumažinimas. Tam, kad naršyklė gautų visus reikalingus duomenis svetainės atvaizdavimui, jos failuose naudojami statinio turinio nukreipimai į kitus failus visos informacijos surinkimui. Didelis kiekis nukreipimų bereikalingai apkrauna svetainę ir prailgina jos užkrovimo laiką. Šiuos peradresavimus rekomenduojame tikrinti „Pingdom“ svetainės analizavimo įrankiu. Suradus visus nukreipimus, siūlytume pereiti prie kito svetainės pagreitinimo būdo.

CSS ir „JavaScript“ failų modifikavimas ir apjungimas. Šis būdas susijęs su nukreipimų mažinimu. Peradresavimų sumažinimui galite atlikti failų koregavimus bei sujungimus į vieną failą. Tokiu būdu galėsite sumažinti ir pačių failų dydžius, o tai leis sumažinti svetainės užkrovimo laiką. Taip pat naudinga pašalinti tuščias ir nereikalingas eilutes su komentarais svetainės failuose. Šio veiksmo atlikimui galite naudoti įvairius įskiepius, kurie galimi jūsų naudojamoje TVS.

CDN paslaugos naudojimas. CDN (angl. content delivery network)  –  turinio perdavimo tinklo naudojimas yra labiausiai naudingas, jeigu didžioji dalis Jūsų svetainės lankytojai gyvena užsienyje. Pasitelkiant CDN, lankytojams statinis svetainės turinys yra užkraunamas iš fiziškai artimiausio papildomo serverio, todėl tai padeda sumažinti užkrovimo laiką. CDN taip pat padeda apsisaugoti nuo įvairaus tipo atakų, nukreiptų į svetainę ar serverį. Naudojant šią paslaugą yra paslepiamas tikrasis serverio adresas bei filtruojamos į svetainę nukreiptos užklausos. Populiariausi CDN įrankiai yra CloudFlare, Incapsula, Akamai, Sucuri ir t.t.

Duomenų bazės optimizavimas. Turinio valdymo sistemos duomenų bazėse kaupia įvairius svetaines duomenis. Tokius kaip lankytojų veiksmų išrašus, registruotų naudotojų lankymosi istoriją, nepatvirtintus komentarus, nebeaktyvias prekes ir t.t. Ilgainiui šių duomenų vis daugėja ir, jeigu jie nebūna pašalinami, duomenų bazės talpa didėja ir jos veikimas lėtėja. Tai taip pat daro įtaką ir svetainės darbui, todėl būtina reguliariai peržiūrėti duomenų bazės lenteles. Prieš atliekant duomenų bazės optimizavimą tam, kad netyčia nebūtų pašalinamai svarbūs duomenys, rekomenduojame išsisaugoti duomenų bazės kopiją.

Flash turinio sumažinimas/apjungimas. Jeigu Jūsų svetainėje yra naudojamas interaktyvus Flash turinys, didelė tikimybė, kad svetainė veikia lėčiau dėl didelio resursų kiekio, kurio reikalauja Flash papildinys. Rekomenduojame sumažinti interaktyvaus turinio kiekį arba apjungti kelis atskirus papildinius į vieną. Norint naudoti interaktyvų turinį, kuris kaip įmanoma mažiau darytų įtakos svetainės veikimo greičiui, rekomenduojame pasidomėti HTML5 galimybėmis.

Išorinių skriptų peržiūra. Kai kurie skriptai kreipiasi į išorines svetaines tam, kad būtų užkraunamas jiems reikalingas turinys. Tai gali būti Facebook Like puslapis, Twitter įskiepis, atskiri komentavimo įskiepiai, svetainės analizavimo paslaugų skriptai ir panašiai. Šio turinio naudojimas sukelia papildomas svetainės apkrovas ir prailgina svetainės užkrovimą laiką. Nors tai dažniausiai sudaro tik kelias šimtąsias sekundes dalis, tačiau norint iš esmės sumažinti pagreitinti svetainę, reikėtų atsižvelgti ir į šį aspektą.

Svetainės talpinimo plano keitimas. Svetainės veikimo greičiui įtakos turi ir serverio suteikiamų resursų kiekis. Tačiau rekomenduojame svarstyti apie šį sprendimą tik tada, kai jau būsite išbandę aukščiau pateiktus būdus. Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad vienintelis sprendimas yra talpinimo plano keitimas, prieš atliekant šį veiksmą siūlytume atkreipti dėmesį į žemiau pateiktus punktus:

  • Bendro naudojimo serveriuose esančių planų keitimas į didesnį neturi jokios įtakos. Svetainės greičiui darančių įtaką resursų kiekis šiuose planuose yra vienodas.
  • Svetainė gali greičiau veikti perkėlus ją iš bendro naudojimo serverio plano į atskirą Profesionalaus hostingo serverį. Tačiau tai priklauso ir nuo pačios svetainės. Jeigu tai yra nedidelės apimties informacijos pobūdžio svetainė ir prieš perkėlimą nebus atliekami jokie optimizavimo darbai iš svetainės pusės, lankytojas nepajus pokyčio. Didelės apimties svetainėms Profesionalaus hostingo serveris suteikia daugiau resursų nei bendro naudojimo serveris. Todėl, jeigu svetainės kūrėjai nustatė, kad svetainei trūksta suteikiamų resursų – perkėlimas į atskirą serverį padidintų svetainės veikimo greitį.
  • Svetainės veikimui taip pat bus suteikiami didesni resursai ją perkėlus iš bendro naudojimo serverio į savarankiškai administruojamą atskirą serverį. Tačiau jeigu serveris nebus korektiškai sukonfigūruotas iš serverio administratoriaus pusės, svetainė gali veikti netgi ir lėčiau nei bendro naudojimo serveryje. Rekomenduojame perkelti svetainę į šį serverį tik tokiu atveju, jeigu nustatėte, kad svetainei reikalingas didesnis resursų kiekis bei turite kompetentingą serverio administratorių, kuris galėtų teikti nuolatinę serverio priežiūrą.

Kaip ir minėjome anksčiau, rekomenduojame svarstyti apie talpinimo plano keitimą tik tada, kai būsite įsitikinę, kad svetainė veikia lėtai dėl serverio kaltės. Kitu atveju, galite permokėti už daugiau resursų suteikiantį talpinimo planą, bet vis tiek nesulaukti norimo rezultato.

Apibendrinimas

Kadangi internetinės svetainės veikimo greitis yra toks svarbus lankytojo atžvilgiu, labai svarbu atkreipti į tai dėmesį, jeigu norite išlaikyti svetainės lankomumą. Vadovaudamiesi mūsų pateiktais internetinės svetainės pagreitinimo būdais galite sumažinti svetainės užkrovimo laiką per pusę arba net ir daugiau. Tačiau nebūtinai visi pateikti būdai gali padėti Jums. Papildomai norime perspėti, kad kai kurie iš pateiktų būdų pareikalaus svetainės kūrėjų ar programuotojų įsikišimo. Ir nebūtina taikyti visus būdus iš karto – svarbiausia atsirinkti Jūsų svetainei labiausiai aktualius sprendimo variantus. Sėkmės!

Grįžti į sąrašą
1 komentaras
  • Edvinas - 2019-12-19 07:27:14:

    Atliekant SEO optimizacija sutvarkomas ir svetainės krovimosi greitis. Svetainė gali krautis lėtai dėl neoptimizuotų nuotraukų, CSS. JS. HTML kodų ar kitų daug resursų naudojančių elementų.

    Kviečiu kreiptis dėl konsultacijos - https://edvinaspaliskis.lt/

Parašyti komentarą
Atšaukti atsakymą