Ieškoti

IDN domenai: kas tai yra ir ar verta juos registruoti

9 komentarai
Paskelbta: 2019-11-03 | Atnaujinta: 2023-03-10 | Parašė: Elidijus | Užtruksite: 5 min.
Lietuvos žemėlapis su adreso laukeliu

Kovo mėnesį švenčiame ne tik Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, bet ir Lietuviškus domenus! Didžiuokimės lietuvių kalba, nešvepluokime internete bei rinkimės domenus ir su savitosiomis lietuvių abėcėlės raidėmis (IDN domeną)! O kas yra IDN domenai bei kodėl verta juos registruoti, apžvelgsime šiame straipsnyje.

IDN domenai

Internete yra išpopuliarėjusi praktika visus domenus turėti tik „šveplus“ (pavyzdžiui, grazus-vardas.lt), tačiau didžioji dalis registrų suteikia galimybę domene naudoti visas tos šalies abėcėlės raides. Pavyzdžiui, lietuviški .LT domenai leidžia naudoti lietuviškas raides: ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, latviški domenai .LV – latviškas raides: ē, ū, ō, ķ, ļ, ņ, ŗ, ģ, š, č, ž, prancūziški domenai .FR – prancūziškas raides: à, â, æ, ç, è, é, ê, ë, î, ï, ñ, ô, ù, û, ü, ÿ, œ ir panašiai. Sužinoti, ar tam tikras registras suteikia galimybę registruoti domenus su tam tikromis raidėmis, galite patikrinę to domeno puslapį (pavyzdžiui, https://www.iv.lt/tld.php?lt) – aktuali informacija pateikiama eilutėje „IDN palaikymas“. Taip pat, susisiekus el. paštu info@iv.lt, suteiksime visą reikalingą informaciją.

Centriniai domenų registrai supranta tik 26 lotyniškas raides, skaitmenis ir brūkšnelį. Norint užregistruoti domeną su lietuviškomis raidėmis, jį reikia registruoti IDN (angl. Internationalized Domain Name) formatu. Pavyzdžiui, domenas „gražus-vardas.lt“ pirmiausia konvertuojamas į xn--graus-vardas-pyc.lt ir registravimo metu naudojamas toks domenas. Tokį domeno formatą reikėtų naudoti jį pridedant serverio valdymo pulte, konfigūruojant pašto dėžutes ar susiejant su dizaino įrankiu. Tačiau tai nereiškia, kad klientai naršyklėje turės vesti jūsų adresą xn--graus-vardas-pyc.lt. Kai domenas jau yra pridėtas, lankytojai naršyklėje gali vesti adresą „gražus-vardas.lt“ ar rašyti laiškus į info@gražus-vardas.lt ir jie jus pasieks. Klientams, kurių pagrindinis domenas yra šveplas, rekomenduojama visada užregistruoti papildomą domeną su lietuviškomis raidėmis ir jį naudoti kaip sinonimą pagrindiniam domenui. Tokiu atveju, naršyklėje įvedę bet kurį domeno variantą, lankytojai bus nukreipti į jūsų pagrindinę svetainę.

Domeno registravimo atmintinė

Kokią domeno galūnę geriau rinktis?

Jei jūsų interneto svetainė yra skirta Lietuvos rinkai, visuomet rekomenduojame rinktis nacionalinį .LT domeną, nes vartotojai lengviau atsimena ir tuo pačiu iš įpročio gan dažnai veda lietuvišką domeno galūnę. Ši domeno galūnė yra populiariausia Lietuvoje. Ją dažnai renkasi ir eksportuojančios į užsienį įmonės, siekdamos kaip privalumą pabrėžti lietuvišką produkto kilmę.

Kokį domeno vardą rinktis?

Domeno pavadinimas yra itin individualus dalykas, tačiau geras domeno vardas turėtų būti kuo trumpesnis ir lengvai įsimenamas, unikalus ir susijęs su vykdoma veikla ar projektu. Geriau kai įmonės pavadinimas ar prekės ženklas sutampa su domeno vardu. Galų gale – tai yra visiška Jūsų fantazijos laisvė, kadangi variacijų gali būti begalė.

Kaip apsaugoti domeno vardą nuo labai panašių domenų vardų naudojimo?

  • Geriausia apsauga – patiems užregistruoti panašius domeno vardus, kad to nepadarytų konkurentai ar piktavaliai, ir juos nukreipti į pagrindinį domeną.
  • Jeigu domene yra lietuviškų raidžių ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, apsaugokite savo vardą registruodami abu variantus: su lietuviškomis raidėmis (pavyzdžiui, gražus-vardas.lt) ir tik su lotyniškomis (pavyzdžiui, grazus-vardas.lt). Turėdami abu variantus – taisyklingą ir šveplą – išvengsite jūsų domeno konkurencijos ir ginčų dėl klaidinamo domenų vardo panašumo su kitam asmeniu priklausančiu domenu vien dėl jų labai panašios vardų rašybos.
  • Jeigu domeno vardas yra sudarytas iš dviejų ar daugiau žodžių, rekomenduojama registruoti ir domenų vardus, kuriuose žodžiai būtų atskirti brūkšniu „-” ir atvirkščiai (pavyzdžiui, gražus -vardas.lt, grazus-vardas.lt, gražusvardas.lt, grazusvardas.lt)

Kodėl registruojant domeną reikia nepažeisti kitų asmenų teisių?

Sudarant domeno vardą negali būti pažeistos kitų asmenų teisės, pavyzdžiui, be leidimo panaudojami saugomi kitų asmenų žymenys (tarkime, prekių ženklai, juridinių asmenų pavadinimai ar kūrinių pavadinimai). Atminkite, kad atsakomybė už teisių pažeidimą sudarant domeno vardą tenka jums.

Kaip patikrinti, ar domenas nepažeidžia kitų asmenų teisių?

Norėdami įsitikinti, ar nepažeidžiate kitų asmenų teisių, atlikite domene naudojamos žymės paiešką prekių ženklų duomenų bazėse (https://vpb.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/prekiu-zenklai/prekiu-zenklu-paieska) bei Juridinių asmenų registre (http://www.registrucentras.lt/jar/p/ ). Jeigu jūsų tikrinamas vardas jau registruotas šiuose registruose, galvokite kitą ir niekada nekopijuokite vardų ar prekių ženklų.

Ar registruotų prekių ženklų apsauga taikoma ir domenams?

  • Ne visada. Registruotų prekių ženklų, kurių žymenis sudaro pavieniai bendrinės kalbos žodžiai (pavyzdžiui, švyturys, ji) savininkams būtina įkurti ir to paties vardo .LT domeną bei galimai klaidinamai panašius jo variantus – tiek šveplą, vien lotyniškomis raidėmis, tiek su ietuviškomis raidėmis domeno vardus, nes niekas neturi pirmumo naudoti bendrinės kalbos žodžių internete.
  • Registruotų prekių ženklų, kurių žymenys sukurti dirbtinai (pavyzdžiui, kosmada, wizzair) arba yra originalūs bendrinės kalbos žodžių deriniai (pavyzdžiui, pieno žvaigždės, batų kalnas) savininkams rekomenduojama įkurti ir to paties vardo .LT domenus bei panašius variantus.

Ar steigiant verslą reikėtų registruoti domeną?

Juridinių asmenų steigėjams rekomenduojama iš karto įkurti domeną, kurio varde yra steigiamos juridinio asmens pavadinimas.

Grįžti į sąrašą
9 komentarai
  • Donatas - 2019-02-28 13:35:02:

    Laba diena,

    norėjau pasidomėti dėl lietuviško domeno pavadinimo.

    Jei yra užregistruotas domenas pvz. www.dangauszibintai.lt

    Ar galima registruoti www.dangausžibintai.lt

    Dėkui

    Elidijus - 2019-02-28 13:56:32:

    Sveiki,

    Taip, jei domenas su lietuviškomis raidėmis yra laisvas jį registruoti galima, net jei ir "šveplas" domenas yra užimtas.
    Tačiau norime priminti, kad jei domenas pažeis konkurencingumo ar prekės ženklo įstatymus, už tai yra atsakingas domeno užsakovas.

  • Alfonsas - 2019-02-28 14:43:46:

    Saugokime gimtąją kalbą. Ne didelė garbė svetimomis kalbomis kalbėti, bet didelė gėda savos nemokėti. (Daukša)

  • Robertas - 2019-02-28 16:11:00:

    Sveiki,

    Kaip žmogus ne pirmą dieną dirbantis IT srityje rekomenduoju nepirkti šių "š" vertų domenų. Praktiniame naudojime jie yra beverčiai. Klientai nemoka įvesti arba įves be LT simbolių ir nukeliaus pas konkurentus (kas dažniausiai ir bus), o jeigu turite pasirinktą domeną be lt simbolių, tai kam reikalingas šis.

    Taigi, Laukiame akcijų, kada LT,. COM domenų registravimas bus pigesnis. Aišku, jeigu jau pirksite domeną, tai registruokite iv.lt. Ši kompanija tiesiog geriau dirba už kitus. :)

    Tomas - 2019-03-05 08:09:07:

    Žinoma, galima neregistruoti IDN domeno ir laukti, kol tai padarys konkurentas, nusinešdamas dalį srauto bei klaidindamas reklamose klientus. Aš tai turiu šveplą, o dabar dar pirksiu už gerą kainą "š" ir gyvensiu ramiai, nebijodamas, kad kas nors mano vardu gali pasinaudot. Aišku, vien "š" pirkti be šveplo būtų irgi nekas.
    Tad chebra, mažiau klausykit ale visokių ne pirmą dieną dirbančių ITyšnikų, kurie dažnai per buki suprasti marketingą ir verslo apsaugą. Galvokit savo galva :)

  • Ignas - 2019-03-01 00:18:32:

    Sveiki, norėjau pasiteirauti ar lietuviškos raidės googlės paieškoje nedaro neigiamos įtakos?

    Elidijus - 2019-03-01 06:41:21:

    Sveiki,

    Jeigu turite kelis domenus ir jie visi nukreipia į vieną svetainę. Visa tai tikrai neturės neigiamos įtakos Google paieškoje. O lankytojams net padėsite pasiekti Jūsų svetainę, jei lankytojai suvedė nepagrindinį svetainės adresą.

  • Mantas - 2020-12-13 21:50:28:

    Turiu domeną imknuolaida.lt. Tai jeigu kažkas atidaris įmonę ar registruos prekės ženklą imknuolaida. Tai galės kaip ir atiimti per teismą mano domeną?

    Elidijus - 2020-12-14 07:32:50:

    Sveiki,
    100% užtikrinti, kad domeno neprarasite galite tik registruodami prekės ženklą ir įmonę tokiu pat pavadinimu.
    Tiksliau pakomentuoti apie galimybę perimti domeną, jei kita įmonė užregistruotų prekės ženklą ar įmonę tokiu pat pavadinimu, galėtų teisininkai.

Parašyti komentarą
Atšaukti atsakymą