Ieškoti

.lt adresai su lietuviškais rašmenimis

0 komentarų
Paskelbta: 2007-11-11 | Atnaujinta: 2020-04-29 | Parašė: root | Užtruksite: 3 min.

Tikriausiai pastaruoju metu girdėjote ne vieną naujieną apie kylančius konfliktus, kuomet pasipelnymo tikslais užregistruojamas .lt adresas su lietuviškais rašmenimis, atitinkantis žinomos įmonės ar prekinio ženklo pavadinimą.

Kai įmonės ar prekinio ženklo pavadinime yra lietuviškų raidžių, dažnai apsiribojama tik „švėplu” WWW adresu. Pvz., įmonė UAB „Šauni įmonė” pasirenka tik „sauniimone.lt” adresą, o portalui „Draugiškos pažintys” naudojamas tik „draugiskospazintys.lt” adresas.

Tai sudaro prielaidas konkurentams įsigyti analogiškus adresus su lietuviškais rašmenimis, pvz., „šauniįmonė.lt” bei „draugiškospažintys.lt”, ir taip perimti dalį lankytojų bei potencialių klientų, sumenkinti įmonės įvaizdį.

Analogiško adreso perėmimas iš konkurento teisminiu būdu, kaip rodo praktika, yra gana problematiškas, todėl svarbu savo įmonei ar prekiniam ženklui iš karto užregistruoti abu adreso variantus – „švėplą” ir lietuvišką.

Bendraudami su savo klientais išsiaiškinome, kad pagrindinė adresų su lietuviškais rašmenimis nepopuliarumo priežastis – informacijos trūkumas. Adresų su tarptautiniais rašmenimis registravimo ir veikimo principai buvo žinomi tik siauram IT specialistų ratui, o tai sudarė palankią terpę piktnaudžiavimui.

Siekdami išspręsti šią problemą, sukūrėme savo klientams IDN įrankį, kurio pagalba galite greitai ir patogiai registruoti adresus su tarptautiniais rašmenimis:

http://idn.serveriai.lt/

Adresų su tarptautiniais rašmenimis veikimas iš esmės yra gana paprastas – adresai, kuriuose be lotynų abėcėlės raidžių naudojami ir tarptautiniai rašmenys, iš pradžių konvertuojami į specialų IDN formatą.

Pvz.: adreso „šauniįmonė.lt” IDN atitikmuo yra „xn--aunimon-z8a6sjs.lt”. Pastarąjį variantą galite naudoti adreso registravimui, o naršyklėje surinkę „šauniįmonė.lt”, iš tiesų būsite nukreipti į užregistruotą „xn--aunimon-z8a6sjs.lt” adresą.

Kaip naudotis IDN įrankiu?

  1. Įveskite adresą su lietuviškais rašmenimis į duomenų laukelį ir paspauskite mygtuką „Konvertuoti”.
  2. Adreso pavadinimas bus konvertuotas į IDN formatą ir patikrintas adreso užimtumas.
  3. Jei adresas bus laisvas, atsiras mygtukas „Registruoti”, kurį paspaudę galėsite užregistruoti pageidaujamą adresą.

IDN įrankį taip pat galite naudoti adreso IDN formatu konvertavimui į tekstinį. Pvz., įvedę „xn--aunimon-z8a6sjs.lt” sužinosite, kad šis adresas atitinka „šauniįmonė.lt” pavadinimą.

Tiesa, adresus su tarptautiniais rašmenimis „supranta” ne visos, o tik naujausios naršyklių bei el. pašto programų versijos, turinčios IDN konvertavimo funkcionalumą. Viena iš tokių naršyklių yra Mozilla Firefox, ją galite nemokamai parsisiųsti šioje svetainėje:

http://www.mozilla.com/

Grįžti į sąrašą
0 komentarų
    Parašyti komentarą
    Atšaukti atsakymą